خانه هوشنگ مرادی کرمانی «خانه قصه» میشود
خانه هوشنگ مرادی کرمانی «خانه قصه» میشود
خانه هوشنگ مرادی کرمانی در مزایدهای توسط شهرداری تهران به یک مرمتگر بناهای تاریخی واگذار شد تا با نام «خانه قصه» به روی عموم مردم گشوده شود.
هوشنگ مرادی کرمانی بیش از دو دهه در خانهای واقع در کوچهپسکوچههای محله امامزاده یحیی (ع) در بافت تاریخی تهران، نزدیک سهراه امینحضور، زندگی کرده است؛ خانهای که بیش از ۸۰ سال از ساخت آن میگذرد و او حدود ۲۷ یا ۲۸ سال از زندگیاش را در آن سپری کرده است.
مرادی کرمانی بیان کرده بود: «نویسندگی من در این خانه خلاصه میشود. من در اینجا ازدواج کردم و صاحب فرزند شدم. ۸۰ درصد آثارم در این خانه خلق شدهاند، از جمله “قصههای مجید” که معروفترین آنهاست. پسرعمویم میگوید این خانه محل تولد مجید است. مجید اینجا به دنیا آمد، رشد کرد؛ چه برای رادیو، چه برای کتاب و بعد هم برای تلویزیون».
در آبانماه سال ۱۳۹۹ اعلام شد که شهرداری منطقه ۱۲ تهران از خانه هوشنگ مرادی کرمانی بازدید کرده و برنامهریزی دارد تا یک مجموعه فرهنگی در این محله ایجاد کند؛ خانهای که وعده داده شده بود بهعنوان کتابخانه و خانه داستان و ادبیات کودک با نام «قصهخانه» فعالیت کند. حدود پنج سال از این تصمیم گذشته و در این مدت درهای خانه بسته بوده است. اکنون بهروز مرباغی، معمار و مدیر خانه اردیبهشت اودلاجان و مرمتگر بناهای تاریخی، خبر داده است که پنجشنبه، ۱۲ مهرماه، ساعت ۱۶، درهای این خانه برای آغاز عملیات مرمت و احیا باز خواهد شد.
او توضیح داد: «روز پنجشنبه، دوازدهم مهرماه، ساعت ۱۶، درهای این خانه بهمنظور مرمت و احیا باز خواهد شد. ابتدا در خانه اردیبهشت اودلاجان گردهم خواهیم آمد و سپس بهصورت پیاده به سمت این خانه خواهیم رفت. در حضور هوشنگ مرادی کرمانی، درهای خانه باز خواهد شد و اعلام میکنیم که این خانه بهزودی مرمت و احیا خواهد شد. مرادی کرمانی نیز در این مراسم درباره خانه، دوران زندگیاش در آن و کتابهایی که در اینجا نوشته، سخن خواهد گفت. پس از آن، به خانه اردیبهشت بازمیگردیم و بخشهایی از کتاب “شما غریبه نیستید” که درباره این خانه نوشته شده را مرور خواهیم کرد. همچنین علاقهمندان این فرصت را خواهند داشت تا کتابهای مرادی کرمانی را با امضای او تهیه کنند».
مرباغی درباره نحوه واگذاری خانه مرادی کرمانی توضیح داد: «ما در فراخوان مزایدهای که توسط شهرداری برگزار شد، شرکت کردیم و پس از مرمت و بازسازی، این خانه به مدت ۱۱ سال در اختیار ما خواهد بود». او همچنین در خصوص نام این خانه که قرار بود «قصهخانه» باشد، گفت: «در متن مزایده شهرداری، نام “خانه قصه” ذکر شده است. آقای مرادی کرمانی هم به این موضوع اشاره کرد، اما عملیات مرمت این خانه روز پنجشنبه با عنوان “خانه قصه” آغاز خواهد شد. البته ممکن است در آینده این نام تغییر کند».
روابط عمومی شهرداری منطقه ۱۲ نیز اعلام کرد که هوشنگ مرادی کرمانی از این اقدام ابراز خرسندی کرده و گفته است: «من تأکید دارم که از عبارت “قصهخانه” به جای “خانه داستان” برای این مکان استفاده شود؛ چرا که با این تغییر کوچک، نامگذاری جدید و متفاوتی انجام دادهایم. اگر آن را “خانه قصه” یا “خانه داستان” بنامیم، مانند فضاهایی مثل خانه هنرمندان یا خانه تئاتر، که مشابه آنها فراوان است، دیگر جذاب نخواهد بود. البته در پرانتز به نام “خانه مرادی کرمانی” هم اشاره خواهد شد».
او اضافه کرد: «به هر حال هر برنامهای که شهرداری برای این خانه در نظر بگیرد، من هم قبول میکنم، اما خودم دوست دارم اینجا به فضایی تبدیل شود که بچهها و خانوادهها دور هم جمع شوند، قصه بگویند و بشنوند و افرادی را دعوت کنند تا در اینجا به آموزش داستاننویسی بپردازند و فعالیتهایی از این قبیل انجام شود».
به گفته این نویسنده، او از سال ۱۳۵۶ تا ۱۳۷۲ در این خانه زندگی کرده و سه فرزندش نیز در همین خانه متولد شدهاند. بسیاری از قصههایش، از جمله «قصههای مجید»، در همین مکان نوشته شدهاند.