پژوهش زندگی و آثار علیاکبر فیاض در شخصیت های مانا
جلد بیستوششم از مجموعه پژوهشی شخصیتهای مانا که به زندگی و احوالات و آثار علیاکبر فیاض اختصاص دارد، از سوی انتشارات سوره مهر روانه بازار کتاب شد.
مجموعه پژوهشی شخصیتهای مانا به همت دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری منتشر میشود. گروه پژوهش شخصیتهای مانا، اردیبهشت سال 88 تشكیل شده است. این گروه با استفاده از پروندههایی كه در بایگانی «فرهنگ ناموران معاصر» حوزه هنری وجود دارد، به زندگینامه افرادی كه گمنام و یا كمتر شناخته شده هستند اما فعالیتهای سیاسی، علمی، اقتصادی و هنری زیادی در انقلاب داشتهاند، پرداختهاند. هر یک از مجلدات این مجموعه با هدف ارائۀ الگوهایی موفق در عرصههای گوناگون علمی، سیاسی و فرهنگی، به بررسی زندگی یکی از بزرگان تاریخ معاصر ایران اختصاص یافته است. مخاطب کتابهای مجموعۀ شخصیتهای مانا عمدتاً جوانان و دانشجویاناند.
تا کنون زندگینامه بزرگانی چون سید جعفر شهیدی، سیدمحمد فرزان، مجید شریف واقفی، سلمان هراتی، بهاءالدین محلاتی، سیداحمد خمینی، سید غلامرضا سعیدی، سید محمدعلی داعی الاسلام و طاهره صفارزاده، قیصر امینپور و … به چاپ رسیده است.
اصغر قائدان و حسین بیات در این کتاب به فعالیتهای زندهیاد فیاض پرداختهاند. او مصحح و استاد ادبیات فارسی و بنیانگذار دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد بود و او را بیشتر با تصحیح تاریخ بیهقی میشناسیم.
زندهیاد فیاض که خدمات ارزنده علمی و ادبی و فرهنگی او زبانزد خاصوعام است، با وجود اشراف علمی شگفت در تاریخ ایران و ادبیات فارسی، در حوزه تألیف، بیش از چند کتاب و مقاله از خود بهیادگار نگذاشته است و اینجاست که باید همان موضوع مشهور «ترجیح کیفیت بر کمیت» را مطرح و اذعان کنیم که اگرچه تعداد آثار قلمی استاد در قیاس با استادان بزرگ دیگر کمتر است، اما از نظر کیفیت، همین چند کتاب و مقاله، برای اینکه به عظمت علمی او پی ببریم، کافی است.