سخن بزرگان درباره حضرت محمد (ص)
حضرت محمد (ص) از نگاه بزرگان جهان
شخصیت بزرگ رسول خدا (ص)، نور پرفروغ او را در شرق و غرب جهان پراکنده کرده و اندیشۀ بسیاری از بزرگان و دانشمندان را به خود جلب کرده است. آنها دیدگاههای خود را دربارۀ حضرت محمد (ص)، بیان و به ستایش شخصیت والای آن پرداختهاند. در این مقاله دیدگاه بزرگان جهان، از جمله گاندی، مایکل هارت، توماس کالی، سر برنارد شاو، دکتر گوستاو چاو، آنی بسانت، کشیش R.Bosworth-smith و استاد فلسفه هندی R.S Ramakrishna Rao را بیان میکنیم.
هر پیامبری به عنوان شاهد، یا مژده دهنده، یا هشدار دهنده، یا دعوت کننده به این دنیا آمده، اما در گذشته پیامبری نیامده بود که همه این ویژگی ها را با هم داشته باشد. رسول اکرم (ص) که از هر نظر شایسته بود، فرستاده شد تا به عنوان آخرین پیامبر، رسالت خود را انجام دهد. از آنجا که تعلیم آخرین پیامبر همیشه جاودانه بود و تا پایان زمان بدون تغییر باقی میماند، او به عنوان قلهای از کمال با هدایت بیش از حد و نور درخشان فرستاده شد.
K.S Ramakrishna Rao، استاد فلسفه هندی در جزوه خود، (“محمد ، پیامبر اسلام”) او را چنین مینامد:
“الگویی مناسب برای زندگی بشر.”
پروفسور راماکریشنا رائو نظر خود را اینگونه توضیح میدهد:
وارد شدن به تمام حقیقت شخصیت محمد (ص)، بسیار مشکل است. فقط یک نگاه اجمالی به آن میتوانم داشته باشم، چه توالی چشمگیری از صحنه های زیبا، محمد (ص)، پیامبر وجود دارد. آنجا محمد (علیه السلام)، جنگجو، محمد (ص)، تاجر است؛ محمد (ص)، دولتمرد؛ محمد (ص)، خطیب؛ محمد (ص)، اصلاح طلب؛ محمد (ص)، محافظ بردگان؛ محمد (ص)، رهایی دهنده زنان؛ محمد (ص) قاضی؛ محمد (ص) قدیس. درهمه این نقشهای باشکوه، درهمه این بخشهای فعالیتهای بشری، او مانند یک قهرمان است. “
گاندی، بیانیه منتشر شده در “هند جوان” ، 1924
“من میخواستم بهترین زندگی کسی را بشناسم که امروز بر قلب میلیونها انسان تسلط بی چون و چرا دارد . بیش از هر زمان دیگر متقاعد شدم که شمشیر نیست که جایی را برای اسلام به دست آورد. در آن روزها در جریان زندگی، این سادگی سفت و سخت، فروتنی مطلق پیامبر، توجه دقیق به تعهدات، ارادت شدید او به دوستان و پیروانش، نترسی او، اعتماد مطلق او به خدا و رسالت او بود.
اینها و نه شمشیر همه چیز را پیش روی خود داشتند و بر هر مانعی غلبه کردند. وقتی جلد دوم (شرح حال پیامبر) را بستم، متأسف شدم که دیگر چیزی برای خواندن زندگی آن بزرگ برای من وجود نداشت. “
مایکل هارت در “100، رتبه بندی تأثیرگذارترین افراد در تاریخ” ، نیویورک ، 1978، ص. 33
“انتخاب من «محمد (ص)» برای رهبری در لیست افراد با نفوذ جهان ممکن است برخی از خوانندگان را شگفت زده کند و دیگران نیز او را زیر سؤال ببرند، اما او تنها مردی در تاریخ بود که در سطح سکولار و مذهبی بسیار موفق بود. به احتمال زیاد تأثیر نسبی اسلام بیشتر از تأثیر ترکیبی عیسی مسیح و سنت پولس بر مسیحیت بوده است. این ترکیب بی نظیر نفوذ سکولار و مذهبی است که به نظر من این حق را به محمد (ص) میدهد که تأثیرگذارترین شخصیت مجرد در تاریخ بشریت باشد. “
توماس کالی در قهرمانان و میراث خود، به سادگی شگفتزده شد كه:
“چگونه یک نفر به تنهایی توانست قبایل متخاصم و بادیه سرگردان را در کمتر از دو دهه به قدرتمندترین و متمدنترین ملت تبدیل کند.”
سر برنارد شاو در “اسلام اصیل، سنگاپور، جلد 1، شماره 8، 1936”
“اگر هر مذهبی در صد سال آینده شانس حکومت بر انگلستان را داشته باشد، نه اروپا، این اسلام است.
من همیشه دین محمد (ص) را به دلیل نشاط فوق العادۀ آن بسیار مورد توجه قرار میدادم. این تنها دینی است که به نظرم دارای توانایی جذب در مرحله متغیر هستی است، که می تواند برای هر کسی جذاب باشد. من او (محمد (ص)) را مطالعه کرده ام – مرد شگفتانگیز و به نظر من به دور از اینکه ضد مسیح باشد، باید او را نجاتدهنده بشریت نامید. من معتقدم که اگر فردی مانند او دیکتاتوری جهان مدرن را تصور میکرد، موفق میشد مشکلات آن را به گونهای حل کند که آرامش و خوشبختی لازم را برای آن به ارمغان آورد. من در مورد ایمان به محمد (ص) پیشگویی کردهام. برای اروپای فردا قابل قبول خواهد بود همانطور که امروز برای اروپا پذیرفته شده است. “
سر برنارد شاو در مورد او گفت:
“او تا کنون برجستهترین مردی بود که تا به حال روی این زمین قدم گذاشته است. او برای زمانهای آینده یک دین را تبلیغ کرد، یک دولت تأسیس کرد، یک ملت ساخت، یک قانون اخلاقی وضع کرد، اصلاحات سیاسی و اجتماعی متعددی را آغاز کرد، یک جامعه قدرتمند و پویا برای تمرین و نمایندگی تعالیم او ایجاد کرد و جهان اندیشه و رفتار بشری را برای همه متحول کرد.”
دکتر گوستاو چیل در “تاریخ اقوام اسلامی”
“محمد یک نمونه درخشان برای قوم خود بود. شخصیت او خالص و ضد زنگ بود. خانه او، لباسش، غذایش – آنها با یک سادگی نادر مشخص میشدند. او آنقدر فروتن بود که از همراهانش هیچ گونه احترام خاصی دریافت نمی کرد. و همچنین هیچ خدمتی را از بردۀ خود که میتواند برای خود انجام دهد، نمیپذیرد. او برای همه و در همه حال قابل قبول بود. او با بیماران ملاقات می کرد و با همه همدرد بود. خیرخواهی و سخاوت او نامحدود بود، همانطور که مضطرب بود مراقب رفاه جامعه باشیم. “
آنی بسانت
“غیر ممکن است برای کسی که زندگی و شخصیت پیامبر بزرگ عربستان را مطالعه میکند و میداند چگونه تعلیم داده است و چگونه زندگی میکند، چیزی جز احترام به آن پیامبر قدرتمند، یکی از پیامبران عالی، احساس نکند. و اگرچه در مطالبی که برای شما عرض کردم، بسیاری از چیزها را که ممکن است برای بسیاری آشنا باشد، بیان میکنم، اما خودم احساس میکنم هر وقت آنها را دوباره میخوانم، یک راه تحسین جدید، یک احترام جدید برای آن معلم قدرتمند عرب است. “
کشیش R. Bosworth-Smith در “محمد و محمدیت 1946:”
“محمد با ثروتی کاملاً منحصربه فرد در تاریخ، بنیانگذار سه گانه یک ملت، یک امپراتوری و یک دین است.”
ابعاد شخصیت پیامبر اکرم (ص) را، هیچ انسانی قادر نیست به طور کامل بیان کند و مواردی که گفته شد تنها ذرهای از وجود معنوی و باطنی و حقیقی آن بزرگوار است که بشریت را مجذوب خود کرده است.