مروری بر تولیدات 1402 سماوا در حوزۀ ادبیات پایداری | به مناسبت هفته دفاع مقدس
مروری بر تولیدات 1402 سماوا در حوزۀ ادبیات پایداری | به مناسبت هفته دفاع مقدس
توجه به گذشتگان و مطالعۀ تاریخ روش مناسبی برای شناخت فرهنگ و تمدن یک ملت محسوب میشود اما همواره لازم نیست برای آشنایی با این موضوع به صدها و هزاران سال پیش بروید. برای کشوری همچون ایران که تاریخ معاصر پرفراز و نشیبی دارد، نگاهی به مسائل انقلاب 57 و دفاع مقدس نیز میتواند سهم زیادی در شناخت وضعیت کنونی ما داشته باشد. بر همین اساس به شما توصیه میکنیم مقالۀ زیر را بخوانید و با دانلود بهترین کتابهای صوتی انقلاب و دفاع مقدس به شناخت ایران و ایرانیان بپردازید و به درک عمیقتری نسبت به جامعهای برسید که در آن زندگی میکنید.
کتاب صوتی ساجی با صدای فضهسادات حسینی:
ما در کتاب صوتی ساجی، داستان زندگی پُر فرازونشیبِ نسرین باقرزاده، همسر شهید بهمن باقری، را میشنویم. این کتاب، حاصل سالها تلاش بهناز ضرابی زاده است که ساعتها مصاحبه با این همسر شهید را خلاصه و مرتب کرده است. کتاب از سالهای نخست زندگی نسرین باقرزاده شروع میشود و نشان میدهد که این همسر شهید چگونه درد بیپدری را در نوجوانی تجربه میکند. وقتی نسرین ازدواج میکند، دیگر نمیخواهد فرزندانش رنجی که او سالها تحمل کرده است را تجربه کنند، ولی سرنوشت او چیز دیگریست. نام این اثر صوتی برگرفته از اسم یکی از شخصیتهای این کتاب است.
کتاب صوتی ساجی، با مخاطبش صادق است و تلاش نمیکند او را فریب دهد. برای مثال، نسرین در این کتاب هیچ ابایی از این ندارد که در مورد گذشتۀ خود صحبت کند و بگوید تا قبل از ازدواج اصلاً مذهبی نبوده و تنها پس از ازدواج توسط شهید بهمن باقری واردِ خطِ مذهب شده است. حتی زمانی که بهمن به نسرین میگوید «هوای نفس را کنترل کن»، این همسر شهید میگوید من در آن زمان معنی این عبارت را نمیدانستنم.
صداقت نسرین باقرزاده در زمانی که به روایت خاطرات زمان جنگ میپردازد، وجهۀ بسیار جذابی به کتاب میدهد. در این بخش، نسرین ترسهایش را روایت میکند تا مخاطب چهرۀ واقعی جنگ را ببیند. این همسر شهید، تنهاییها و سختیهایش زیر بمباران را روایت میکند و حتی به مرگ دخترش در آن زمان میپردازد. نسرین باقرزاده با صداقتی ستودنی، بیان میکند که بعد از مرگ دخترش از جنگ، از شوهرش متنفر شده بود؛ با اینکه در نهایت دلش طاقت نمیآورد و خودش است که شوهرش را بعد از مرگ دخترش، آرام میکند.
کتاب صوتی ساجی، اثری منحصربهفرد به شمار میرود. این کتاب کلیشهها را دربارۀ خانوادۀ شهدا میشکند و مخاطب را به زندگی و عشق دعوت میکند. یکی از زیباترین بخشهای کتاب، قسمتیست که نسرین باقرزاده پس از تشییع نمادین همسرش، بچههایش را به بستنیخوری میبرد؛ چون عشق به همسرش را در زندگی کردن میداند.
کتاب صوتی تنها گریه کن با صدای ملیحه شبانیان:
کتاب صوتی تنها گریه کن، روایت زندگی اشرفسادات منتظری از کودکی تا دوران کهنسالی اوست. از زمانی که کودکیِ شاد خود را در خانۀ پدریاش میگذراند، تا ازدواج با همسرش و تولد فرزندشان، تا فعالیتهای او برای پیروزی انقلاب در قم و تهران، تا به جبهه فرستادن فرزندش، تا فعالیت شبانهروزی در پشتیبانی جبهه و در نهایت شهادت محمد، پسرش، و روزهای بعد از آن.
خاطرات مادران شهدا و عاشقانههای آنها یکی از جذابترین و دلنشینترین آثار در حوزۀ دفاع مقدس است. زیرا مربوط به مادرانی است که در جنگی هشت ساله سهم داشتند سهمی که بدون هیچ چشمداشتی آن را بخشیدند و سالیان سال بیصدا در سوگ عزیزشان گریه کردند. حالا که چهل سال از آن سالها میگذرد این خاطرات بازهم خواندنی است.
در این کتاب تصویری کوتاه و مختصر اما پر معنا از یک عمر زندگی و فرمانبری و ولایتپذیری زنی را میشنوید که فرزندش را فدای پابرجا ماندن و استقلال این سرزمین نمود و خودش نیز در راه اسلام و انقلاب از هر چه در توان داشت فروگذار نکرد.
اشرف السادات منتظری مادر شهید محمد معماریان که عاشقانه و خالصانه برای فرزندان این سرزمین از جان و دل مایه میگذاشت.
کتاب صوتی حاج جلال با صدای داوود حیدری:
کتاب صوتی حاج جلال نوشتۀ لیلا نظری گیلانده، داستانی بلند از خاطرات حاج جلال حاجی بابایی است که در روزگاران دفاع مقدس، دو فرزند و دو دامادش را برای پاسداری از میهن و انقلاب اسلامی در راه خدا میدهد.
حاججلال حاجیبابایی از آن افراد خاص و منحصربهفردی است که جنگ هشتسالۀ ایران و عراق سرنوشت عجیبی برایشان رقم زده است. این کتاب ماجرای زندگی او و خانوادهاش از زمان کودکی تا حال حاضر است که در بخش نگاهی دیگر در جایزۀ جلال برگزیده شده است.
حاججلال هنوز سنی نداشت و درست نفهمیده بود زندگی چیست که او را به عقد افروز درآوردند. جلال تا آن زمان حتی افروز را ندیده بود، ولی از روزی که زندگیشان به هم گره خورد، شد همدم عاشق و سنگ صبور او. کتاب صوتی حاججلال، ماجرای زندگی اوست؛ از روزی که با به دنیا آمدن بچهها خانه پر از هیاهو شد، تا روزی که بچهها رفتند و یادگاریهایشان را برای او و افروز بهجا گذاشتند.
داوود حیدری در کتاب صوتی حاججلال، راوی خاطرات یک پدر است؛ پدری که بعد از شهادت و جانبازی فرزندانش، خودش تصمیم گرفت به نبرد دشمن برود و در صف رزمندگان بِایستد. حاججلال مردی است که کوهی از غصه را به دوش میکشد و همچنان مقاومت میکند. او بزرگترین مصیبتهای این دنیا را چشیده، اما هیچگاه تسلیم نشده. بعد از رفتن بچهها، تازه نوبت خودش شد. هیچکسی هم نمیتوانست جلوی او را بگیرد و مانع رسیدنش به خط مقدم بشود.
لیلا نظری گیلانده برای ثبت کردن این خاطرات، قدم در سفری طولانی و دراز گذاشته است. او از زادگاه خود اردبیل تا یکی از روستاهای همدان رفته تا حاججلال را ملاقات کند و مدتهای طولانی پای صحبتهای او بنشیند. حاج جلال در این کتاب از خاطرات روزهایی میگوید که تحملشان دشوار بود. روزهایی که در فقر شدیدی بهسر میبرد و قادر نبود شکم همسر و فرزندانش را سیر کند.
اما سختتر از این روزها هم آمد. روزگاری که خبرهای تلخی میرسید و حاججلال چارهای نداشت جز اینکه با صبوری، همسر و عروس و نوههایش را آرام کند. روزهایی بود که افروز و حاججلال خدا را شکر میکردند که فرزندانشان به ثمر رسیدهاند و یکییکی سر خانه و زندگی خودشان میروند. ماجرای کتاب از روزهای بچگی حاججلال آغاز میشود تا جوانی او، تا به دنیا آمدن فرزندانش، تا داماد کردن پسرانش. تا اینکه روزهای هولناکی سرمیرسد. اما افروز و او، همچنان خدا را شکر میکنند و مصیبتها را به جان میخرند.
کتاب صوتی حاججلال، ما را از فاصلهای نزدیک با افکار، احساسات و زندگی گرم و دوستداشتنی یک پیرمرد روستایی آشنا میکند.
کتاب صوتی روزهای پیامبری با صدای ابوالفضل همراه:
کتاب صوتی روزهای پیام بری، روایتی تکاندهنده از زندگی غلامحسن حدادزادگان یکی از کارمندان بنیاد شهید قزوین است که به خاطر رساندن پیغام شهادت رزمندگان در طول جنگ به خانوادههایشان، معروف شده بود. نکتۀ جالب در لحن کتاب این است که روایت، از زاویۀ اولشخص و از زبان حدادزادگان روایت میشود. نویسنده سعی میکند لحن شوخ و راحت او را لابهلای خطوط کتابش حفظ کند و آن را به مخاطب انتقال دهد. درعینحال تلاش کرده خاطرات او را دراماتیکتر کند، به آن فرازوفرود ببخشد و جذابیتهای داستانی بیشتری را در آن ایجاد نماید. مثل صحنهای که خبر شهادت برادر خودش را میشنود و در موقعیتی متضاد قرار میگیرد. او که تابهحال پیک بود و دیگران را مخاطب قرار میداد، حالا خودش گیرندۀ خبر است و درد و اندوه خانوادهها را با نگاه دیگری درک میکند.
کتاب صوتی روزهای پیام بری پر از خرده روایت و ماجراست و این ویژگی به جذابیت قصه کمک کرده؛ از انواع مواجهۀ خانوادهها با غلامحسن حدادزادگان تا اتفاقات سیاسی آن برهه. روح الله شریفی در این کتاب، نه همۀ زندگی، بلکه اتفاقات مهم و مرتبط زندگی این فرد را انتخاب میکند و از کنار هم گذاشتن آنها، شخصیت او را میسازد. برای مثال به گذشتۀ حدادزادگان اشاره میکند و میگوید که او از کودکی از مُردهها میترسید ولی بعدتر به شکلی کنایی به رانندهی آمبولانس اجساد تبدیل میشود. حالا مجبور است دائماً با خود کلنجار برود و خود را آرام کند که شهدا با مُردههای عادی فرق دارند. لحن روایت پیش رو صمیمی است و از متن و بطن زندگی مردم عادی برخاسته. کتابی که میتوانید با آن زندگی کنید و در میان روایتهای ساده و زیبایش غرق شوید.