تاریخچه پادکست
محتوا، دنیایی فراتر از این چند واژه کوتاه است. در دنیای امروزی محتوا پادشاهی میکند. به قول بیل گیتس موسس و مالک کمپانی بزرگ مایکروسافت content is king. محتوا فقط محدود به محتوای متنی نیست و این روزها درهای جدیدی به روی تمامی کاربران باز شده است. از فایلهای صوتی گرفته تا تصویر، ویدیو و … همگی جز محتوا هستند. مطلبی که در این مقاله قصد داریم به جزئیات آن بپردازیم محتوای صوتی و پادکست است. به تاریخچه پادکست در ایران/جهان اشاره کنیم و در مورد تولید محتوای صوتی و فراز و نشیبهای آن صحبت کنیم. همراه ما باشید.
تاریخچه پادکست
اگر بخواهیم به تفصیل به مبحث تاریخچه پادکست بپردازیم، بدون شک نیاز است ابتدا لغت پادکست را ریشهیابی نماییم. پادکست (Podcasts) تلفیقی از کلمهی آیپاد (iPod) و کلمۀ پخش و انتشار (Broadcasting) میباشد. آیپاد، یکی از پلیرهای معروف و پرکاربرد پخش فایلهای صوتیست که توسط شرکت اپل به بازار عرضه شد و تکان عظیمی به بازار لوازم دیجیتال و الکترونیکی وارد کرد.
اگرچه شما برای گوش دادن به پادکست نیازی به آیپاد ندارید، اما تاریخچهی پادکست و معنای کلمۀ آن، به این عبارت بازمیگردد. سال 2004 بود که ویدئوساز حرفهای آدام کری، به همراه یک متخصص نرمافزار به نام دِیو واینر برنامهای به نام iPodder را ساخته و به بازار جهانی ارائه دادند. این روش به کری کمک میکرد که بتواند به صورت اتوماتیک برنامههای رادیویی را برای آیپاد خود دانلود و ذخیره نماید.
تهیهکنندگان دیگر از ایدۀ کری بهره گرفتند و نخستین پادکستها پا به عرصۀ وجود نهادند. آدام کری اکنون اجرای برنامهای به نام The Daily Source Code را برعهده دارد، که خود یکی از معروفترین پادکستهای سراسر اینترنت میباشد. وقتی به سالهای قبل از دهه 2000 باز میگردیم، میبینیم که نخستین پادکستها، در واقع در قالب “ادیو بلاگینگ” یا وبلاگنویسی صوتی منتشر میشدند؛ که دهۀ 1980 را کاملا در اختیار خود داشتند.
یکسال بعد از معرفی پادکست، اولین دایرکتوری این محتوای ارزشمند در دسترس قرار گرفت و اپل هم سعی کرد که با استفاده از سیستم صوتی خود به اسم iTunes در این راه قدمی بردارد. از آن جایی که محصولات این کمپانی در سرتاسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرند پادکست هم همه گیر شد. کاربران با استفاده از سیستم میتوانند محتوای صوتی خود را دانلود کنند، آن را ذخیره کنند، برای خود یک پلی لیست درست کنند و …
حضور پادکست در دنیا
در عصر دیجیتال حال حاضر پادکست توانسته گوشهای از سرگرمی و اطلاعات را به خودش اختصاص دهد. فرقی نمیکند صاحب یک کسب و کار گسترده باشید یا به صورت فردی کار میکنید، پادکست و تولید محتوای صوتی میتواند برای شما ابزاری پیشرو در بازاریابی باشد. با استفاده از پادکست و تولید محتوای صوتی میتوانید به مخاطبین هدف خود نزدیکتر شوید و پیغام خود را بهتر به گوش آنها برسانید. با استفاده از پادکست میتواند ارتباطی نزدیک، بروز شده و جذاب با مخاطبین خود برقرار کنید.
خوشبحتانه پیشرفت تکنولوژی و بهبود دسترسی به محتوای اینترنت باعث شده است که دسترسی به این محتوای ارزشمند سادهتر شود. فرقی نمیکند کجا باشید، در مسیرتان به محل کار، در منزل و یا خیابان، به راحتی میتوانید به این محتوای صوتی دسترسی داشته باشید، آن را ذخیره کنید و یا به پلی لیست خودتان اضافه کنید.
انواع مختلف پادکست
شبیه به موسیقی و فیلم، پادکست هم ژانرها و مدلهای مختلفی دارد، از پادکست مصاحبهای گرفته تا تک نفره، میز گرد و پادکست قصهگو.
در پادکست مصاحبهای، همان طور که مشخص است موضوع کلی پادکست مصاحبه با یک شخص دیگر به غیر از گوینده و راوی است. در این پادکست گفت و گویی دو طرفه بین گوینده و شخص مصاحبه شونده جریان پیدا میکند.
در پادکست تک نفره فقط و فقط یک شخص حضور دارد که با توجه به مهارت، کسب و کار و بیزینس خود شروع به صحبت میکند. در این پادکست شخص میتواند حول موضوعی جدید در کار خود صحبت کند، از تخصص خود بگوید و حتی راهکار ارائه دهد.
در پادکست میز گرد تعداد افراد حاضر بیشتر از دو نفر است. در این مدل عموما یک مجری یا شخص پرسش کننده حضور دارد و تعدادی مهمان برای حضور در پادکست حاضر شدهاند.
در پادکست قصهگو شخص شروع به داستان سرایی میکند. این پادکست به دو مدل مجزای غیر داستانی و داستانی تقسیم بندی میشود.
یکی دیگر از مدلهای پادکست، پادکست ترکیبی است. این پادکست محصولی است ترکیبی از چندین مدل محتوای صوتی. برای مثال، در حین حال که میتواند داستانی باشد میتواند تک نفره، میز گرد و … هم باشد.
معرفی پادکست نهجالبلاغه:
پادکست نهجالبلاغه با صدای استاد داریوش ارجمند، دكتر قیس آل قیس و عسل قطبی در سماوا منتشر شده است.
این پادکست شامل 15 قسمت است که به 3 زبان فارسی، انگلیسی و عربی خوانده شده است.
در پادكست نهجالبلاغه ميشنويم:
وقتی حضرت امیرالمومنین علی (ع)، مالک اشتر نخعی از یاران خود را به امارت مصر منصوب کرد، به او فرمانی در قالب یک نامه نوشت، این نامه بیتردید از مهمترین اسناد سیاسی حقوق اسلامی و خصوصا شعبه شیعی آن است.
در این نامه ویژگیهای حکومت اسلامی، حاکم اسلامی، حقوق شهروندان، رابطه دولت با شهروند بیان شده است.