تصمیم یک ناشر برای فروش قسطی آثارش
تصمیم یک ناشر برای فروش قسطی آثارش
مدیر نشر خزه گفت: باتوجه به قیمت بالای کاغذ و تعرفههای چاپ کتاب تبدیل به کالایی گران قیمت شده به همین خاطر تصمیم به فروش قسطی کتابهایمان گرفتیم.
محسن فرجی، مدیر نشر خزه، با اعلام اینکه قصد دارد کتابهایش را در فضای مجازی به صورت اقساطی به فروش برساند، توضیح داد: “تا چند سال پیش، کتاب به نسبت اقلام دیگر یک کالای فرهنگی ارزان محسوب میشد. اما حالا با قیمتهای بسیار بالای کاغذ و تعرفههای چاپ، کتاب هم تبدیل به کالایی گرانقیمت شده و خرید آن برای همه مخاطبان به آسانی گذشته نیست. به همین خاطر تصمیم گرفتیم علاوه بر توزیع کتاب از طریق مراکز پخش، خودمان هم در صفحات مجازی نشر خزه به فروش قسطی کتابهایمان بپردازیم.”
وی افزود: “اگر این طرح مورد استقبال قرار بگیرد، هم فرصت مناسبی است برای مخاطبان که کتابهای ما را راحتتر و با دغدغهای کمتر تهیه کنند، هم امکان مطلوبی است برای ما که در این شرایط اسفناک اقتصادی، بتوانیم همچنان به کارمان ادامه بدهیم.”
فرجی در پاسخ به این سوال که آیا چنین کاری سابقه دارد یا ابتکار نشر خزه است، گفت: “در کتاب «در جستجوی صبح» که زندگینامه خود نوشت زندهیاد عبدالرحیم جعفری است، ایشان عنوان کرده که پیش از انقلاب در دورهای به دلیل سخت شدن شرایط نشر، به فروش اقساطی کتاب پرداختهاند. در واقع این ابتکار را باید به نام بنیانگذار مؤسسه انتشاراتی امیرکبیر ثبت کرد. اما اینکه بعد از انقلاب هم ناشران یا کتابفروشان دست به چنین کاری زده باشند، من نشنیدهام و اطلاعی ندارم.”
درباره شرایط خرید قسطی کتاب از نشر خزه، وی گفت: “شرط خاصی نگذاشتهایم و کتابها بدون ضمانت و سود به مخاطبان عرضه خواهد شد. فقط یک شرط وجود دارد و آن هم خرید حداقل ۳۰۰ هزار تومان کتاب است. در واقع، خریداران ۳۰ هزار تومان را اول میپردازند و باقی مبلغ را طی ۹ قسط ۳۰ هزار تومانی پرداخت میکنند.”
وی افزود: “ممکن است این سوال پیش بیاید که اگر خریداران کتاب اقساط خود را نپردازند، چه میشود؟ پاسخ من این است که اولاً کتابخوانان ما همگی دارای درک و فرهنگی بالا هستند و بعید است برای بازپرداخت اقساط کتابهای خود خلف وعده کنند. ثانیاً مبالغ هر قسط آنقدر پایین است که با وجود این شرایط بسیار سخت اقتصادی، به کسی فشاری وارد نمیکند.”
در پایان، وی اظهار داشت: “با این بحثها که کتاب را با پیتزا مقایسه میکنند و مثلاً میگویند با پول یک پیتزا میتوان دو جلد کتاب خرید، کاملاً مخالفم؛ با شکم گرسنه و فکر پریشان نمیتوان کتاب خرید و خواند. پس اول باید خریدار کتاب به سطحی از آرامش اقتصادی و رفاهی رسیده باشد و بعد به سراغ کتاب بیاید. اما حالا که این شرایط و آرامش فراهم نیست، باید خودمان دستبهکار شویم و کاری نکنیم که همین اندک مخاطبان باقیمانده هم به خاطر این اوضاع، قید کتاب و کتابخوانی را بزنند. به نظرم فروش اقساطی کتاب یکی از همین راهکارهاست که از ریزش کتابخوانان و خاموش شدن چراغ صنعت نشر، جلوگیری میکند.